Cum putem lucra cu trauma prin respirație

Antrenamente de respirație și respirație somatică

„Toți respirăm tot timpul. Felul în care respirăm face diferența”, spune Jessie Taylor de  la The Mindfulness Center.  Ori de câte ori ne gândim la ceva fără de care nu am putea trăi, în top 3 lucruri se află oxigenul. Respirația, după cum știm cu toții, este un proces fiziologic fundamental prin care organismele realizează un schimb de oxigen și dioxid de carbon cu mediul înconjurător. Atât timp cât respiră, organismele râmân în viață.

Să înțelegem exercițiile de respirație

Deși exercițiile de respirație sunt la modă acum, ele nu sunt o practică deloc nouă. Oamenii au practicat aceste antrenamente de respirație de sute de ani, iar originea se regăsește în practica Yoga.  Ideea de bază a exercițiilor de respirație este ca organismul să elimine toxine și stres în momentul expirului și să hranească corpul, în momentul inspirului.

Explicația dată de știință

Când suntem sub stres – fie că fugim de un prădător sau ne ocupăm cu un e-mail deosebit de frustrant – creierul activează sistemul nervos simpatic, care guvernează reacția fugi, luptă sau îngheață. Veți identifica activarea acestuia deoarece veți observa respirație superficială, umeri tensionați, tensiune arterială crescută sau probleme cu stomacul. Acest sistem poate fi dezactivat prin exerciții de respirație diafragmatică, așa cum susține și un studiu publicat în Medicines în octombrie 2020. De exemplu, atunci când eliberați tensiunea cu un oftat mare sau expirație, este posibil să puteți inversa răspunsul de tipul “fight or flight” și să alunecați într-o stare de relaxare. „Un oftat de ușurare eliberează dioxid de carbon și schimbă literalmente biochimia din creier”, explică Taylor.

Uite câteva dintre beneficiile exercițiilor de respirație:

  • Întăresc sistemul nervos și oferă un efect anti-inflamator
  • Îmbunătățesc sănătatea plâmânilor
  • Sporesc energia
  • Restabilesc puterea de concentrare și atenție
  • Reduc stresul
  • Reduc insomnia

 Respirația somatică și cum poate vindeca trauma

Pe lăngâ aceste beneficii, antrenamentele de respirație sunt renumite pentru impactul pe care îl pot avea când vine vorba despre ameliorarea stresului post-traumatic. Un studiu realizat de Journal of Traumatic Stress  ce a avut ca subiecți veterani militari a concluzionat că exercițiile de respirație pot ajuta la diminuarea considerabilă a simptomelor legate de stresul post traumatic. O practică dovedită ca fiind extrem de folositoare când vine vorba de vindecarea PTSD-ului este respirația somatică (somatic release breathwork).

Somatic Release Breathwork folosește respirația circulară cuplată cu muzică ritmică pentru a produce o eliberare emoțională cathartică. Această eliberare poate fi sub formă de mișcare, tremurături, țipete, plâns sau râs. Folosind respirația, îți vei activa capacitatea înnăscută de vindecare și de eliminare a oricăror blocaje, restricții sau dureri care te țin departe de cine ești și cum vrei să fii în această lume.

#SfatulEka: In is the only way out. Deoarece sunt atâtea lucruri ce pot ieși la suprafață atunci când lucrăm cu noi și cu respirația noastră, Eka recomandă aceste practici facilitate de către un specialist. Rezervă un antrenament personalizat de respirație, o sesiune individuală de respirație somatică sau participă la un atelier de grup! Vei deprinde tehnici care te pot susține pe termen lung și pe care le poți aplica și pe cont propriu, după ce ai explorat ce ți se potrivește și este recomandat pentru sănătatea ta.  

 

S-ar putea să te intereseze… 

Respirație somatică

 Minte | Corp | Relații

Activează-ți capacitatea de vindecare
Citește mai mult…

 

1 hr 30 min | 300 RON

Psihoterapie pentru adulți și adolescenți

Minte | Corp | Relații

Găsește echilibrul emoțional
Citește mai mult…

 

50 min | 260 RON

Atelier de Respirație Somatică

Minte | Corp | Relații

La cerere

Atelier de respirație somatică
Citește mai mult…

Vrei o schimbare în bine?

Suntem pregătiți să te ajutăm și să fim alături de tine pas cu pas.

×