Mâncatul: supraviețuire sau plăcere?

                                                                  Nutriția funcțională

La fel ca orice altă relaţie pe care o avem în viaţa noastră, şi relaţia cu mâncarea este una complexă şi, deseori, plină de provocări. Adesea, trecem prin momente în care ne simțim vinovați după ce mâncăm sau constrânși după ce ne supunem la regimuri stricte, nesustenabile pe termen lung. În final, rămânem cu un sentiment negativ legat de propria noastră alimentaţie. 

Psihologic vorbind, suntem sunt deseori rezistenți la control, având o reacție de respingere sau de opoziție față de ceva ce ni se impune, îndeosebi în momentul în care ne este amenințată autonomia.

Relaţia nesănătoasă cu mâncarea

Mâncatul este esențial pentru supraviețuirea, dar și pentru bunăstarea umană. Este un proces pe care uneori îl abordăm la extreme: ori acordăm prea multă atenție mâncatului, ori deloc. În oricare dintre cazuri te-ai încadra, este posibil să ai o relație nesănătoasă cu mâncarea. Și ca orice relație toxică, poate avea un impact extrem de dăunător asupra vieții tale în general.

Soluţia pentru o nutriţie echilibrată  

Cheia pentru a menține un stil de viață sănătos din punct de vedere alimentar este ca acesta să nu fie unul restrictiv, care să constrângă prin limite exagerate sau prin alimente care să-ți transforme plăcerea de a mânca într-un chin, ci să fie unul care să faciliteze adaptarea ta la ceea ce înseamnă de fapt o nutriție sănătoasă. Ce consideri că poți integra în stilul tău de viață? Ce consideri că poate corpul tău să primească și la ce consideri că poate renunța?

Cercetările sugerează că durata necesară pentru a forma un obicei poate fi estimată – un studiu publicat în revista European Journal of Social Psychology din 2009 a arătat că participanții au necesitat între 18 și 254 de zile pentru a forma un obicei, cu o medie de 66 de zile. Asta înseamnă că un om, în medie, orice ar întreprinde, va reuși să transforme acțiunea respectivă într-un obicei într-un anumit număr de zile. Același lucru se aplică și când vorbim despre o nutriție corectă.

Ce este nutriţia funcţională 

  • Se concentrează pe promovarea sănătății și prevenirea bolilor prin intermediul alimentelor și nutrienților. 
  • Se bazează pe principiul că alimentele pot influența direct funcționarea organismului și că o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, poate sprijini sănătatea pe termen lung. 
  • Pune accent pe consumul de alimente întregi, neprocesate, bogate în nutrienți (fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase). 
  • Ȋncurajează adoptarea unei diete echilibrate și personalizate, bazate pe nevoile fiecăruia. 

Ce face diferenţa? 

Nutriția funcțională nu presupune un sacrificiu mare, care să vizeze pierderea cât mai multor kilograme într-un timp cât mai scurt, ci integrarea unui stil de alimentație sănătos care să vină natural, ca orice altă rutină pe care am avea-o.

În cazul în care alegi să pornești pe drumul spre un stil de viaţă mai sănătos, uite aici câteva metode distractive pentru a face mai fun procesul de a mânca:

 

  • Încearcă noi alimente: explorează și încearcă alimente pe care nu le-ai gustat înainte. Ai putea testa un fruct exotic sau cereale integrale neobișnuite. 
  • Creează combinații colorate în farfurie: alege o varietate de alimente colorate pentru a te asigura că obții o gamă largă de nutrienți și antioxidanți.
  • Organizează o seară tematică de gătit: alege o tematică culinară sănătoasă, cum ar fi bucătăria mediteraneană sau cea asiatică și găteşte împreună cu familia/prietenii rețeta care se încadrează în acea temă. 

 

#SfatulEka

Sfatul nostru este să consulți întotdeauna un specialist atunci când vine vorba despre nutriție, iar din fericire, la Eka, îi avem pe cei mai buni. Programează o sesiune de evaluare în nutriție funcțională.

 

 

S-ar putea să te intereseze… 

Coaching în nutriție

 Minte | Corp | Relații

Ședință de evaluare – Normalizează relația cu mâncarea
Citește mai mult…

 

60 min | de la 320 RON

Psihoterapie pentru adulți și adolescenți

Minte | Corp | Relații

Găsește echilibrul emoțional
Citește mai mult…

 

50 min | 260 RON

Vrei o schimbare în bine?

Suntem pregătiți să te ajutăm și să fim alături de tine pas cu pas.

×