5 moduri prin care teatrul de improvizație te dezvoltă personal 

Cum îți poți învinge limitele și crește încrederea în sine

                                               

Cu toţii am auzit măcar o dată de teatrul de improvizaţie (impro sau improv) – arta de a crea o scenă de teatru fără un scenariu propriu-zis, pornind de la o idee spontană

Cu toţii am auzit măcar o dată de teatrul de improvizaţie (impro sau improv) – arta de a crea o scenă de teatru fără un scenariu propriu-zis, pornind de la o idee spontană, la care mai apoi fiecare membru al grupului îşi adaugă propriul input creativ. Astfel, spontaneitatea, colaborarea şi imaginaţia sunt îmbinate pentru a crea o scenă de teatru.

Ȋnsă, probabil acum te întrebi: ce legătură au toate aceste lucruri din lumea teatrului şi a actoriei cu dezvoltarea personală?

Teatrul de improvizaţie şi dezvoltarea personală

Improvizaţia este un instrument util pentru o varietate de profesii, chiar dacă acestea nu au nicio legătură cu dramaturgia (Gheorghe, 2017). Printre aceste profesii se numără şi domeniul de psihoterapie şi personal growth. Teatrul de improvizaţie reprezintă o metodă creativă şi distractivă de a te dezvolta atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional. Participarea în această formă de teatru aduce o serie de beneficii, dintre care amintim câteva mai jos:

  • Creşterea încrederii şi stimei de sine.
  • Dezvoltarea creativităţii şi a abilităţii de a relaţiona cu cei din jur.
  • Dezvoltarea dicției și a respirației.
  • Descoperirea unui hobby, sau, de ce nu, a unei meserii.
  • Dezvoltarea memoriei, a atenției şi a concentrării.
  • Dezvoltarea skill-urilor de ascultare şi comunicare.
  • Depășirea unor temeri (frica de ridicol sau frica de vorbit în public).
  • Ieșirea din zona de confort.
  • Descoperirea și conștientizarea a noi laturi.

Când vine vorba de teatrul de improvizaţie, există două elemente care facilitează dezvoltarea personală: joaca şi autocunoaşterea.

Joaca, copilul interior şi teatrul de improvizaţie

Unul dintre elementele folosite în tehnicile de improv care contribuie la dezvoltarea personală este joaca. Prin joacă, membrii grupului apelează la aşa-numitul „copil interior” – acea parte din mintea noastră inconştientă care deţine toate experienţele emoţionale din copilărie şi care este, de cele mai multe ori, acaparată de mintea conştientă preocupată de problemele de zi cu zi din viaţa de adult (Carol, 2022). Aşadar, în cadrul teatrului de improvizaţie, „copilul interior” iese la suprafaţă şi aduce în prim plan cauza care stă la baza anumitor tipare comportamentale.

Cunoaşte-te mai bine prin teatrul de improvizaţie

Această joacă, alături de coborârea barielelor emoţionale şi renunţarea la control, conduce către cel de-al doilea element menţionat mai sus, şi anume, autocunoaşterea. Psihoterapeuta Ştefania Voia spune într-un articol publicat de Psychologies Romania (Barca, 2016) că teatrul de improvizaţie facilitează cunoaşterea de sine, constituind un spaţiu safe în care fiecare membru al grupului poate fi cea mai autentică versiune a sa, fără limitări sau bariere şi fără a fi judecat(ă). Astfel, improv contribuie la explorarea propriului potenţial, identificând tiparele de auto-sabotare, favorizând deblocări emoţionale şi aducând soluţii la problemele ce ne preocupă (Ştefania Voia, citată de Barca, 2016).

Apartenenţa la grup în teatrul de improvizaţie

Mai mult de atât, o parte foarte importantă a teatrului de improvizaţie care contribuie la dezvoltarea personală o constituie cadrul de grup în care acesta se desfăşoară. Apartenenţa la un grup ne oferă suportul şi încurajarea de care avem nevoie pentru a ne dezvolta pe plan personal sau profesional, amintindu-ne că nu suntem singurii care trecem prin acest proces şi arătându-ne că mulţi dintre noi întâmpinăm aceleaşi probleme.

Un studiu publicat în Journal of Creativity in Mental Health (Barish, Pfeffer & Sheesley, 2016) arată ce rol are terapia prin teatru de improvizaţie – în special terapia prin improv comedy – în zona de mental health. Autorii studiului demonstrează cum acest tip de terapie aduce beneficii semnificative pentru tratarea anxietăţii sociale, în special prin apartenenţa la grup (Barish, Pfeffer & Sheesley, 2016).

#SfatulEka

La Eka, avem o echipă de specialişti gată să te ajute să devii cea mai bună versiune a ta, prin tehnici de improv. Oferindu-ţi un spaţiu în care poţi da frâu liber imaginaţiei, sesiunile noastre de improv te vor ajuta să te dezvolţi pe plan personal sau profesional (sau chiar ambele). Ia parte acum la un atelier de Mental Fitness cu Impro pentru tine, echipa ta sau gașca de prieteni!

S-ar putea să te intereseze… 

Psihoterapie pentru adulți și adolescenți

Minte | Corp | Relații

Găsește echilibrul emoțional
Citește mai mult…

 

50 min | 260 RON

Mental Fitness Coaching

Minte | Corp | Relații

Antrenează-te pentru stres Citește mai mult…

 

50 min | 420 RON

Vrei o schimbare în bine?

Suntem pregătiți să te ajutăm și să fim alături de tine pas cu pas.

×