Mintea este un mușchi ce poate fi antrenat

Cum ne întărim capacitățile mentale prin mental fitness?

Exact așa cum corpul are nevoie de antrenamente fizice, și mintea noastră necesită un anumit tip de mental fitness. Pentru că, oboseala mentală poate aduce după sine probleme pe mult mai multe planuri, cu amenințări serioase la adresa sănătății noastre, pe termen mediu și lung. Așa că a neglija antrenamentele de mental fitness poate să însemne „pierderi” pe mai multe planuri. 

Oboseala psihică aduce după sine anxietate, frustrare, tristețe și în general, emoții negative. Pentru a gestiona acest tip de emoții dăunătoare, mintea trebuie antrenată și “flexată” ca orice alt mușchi din corp. Dacă suntem înțelegători cu ea, și ea ne va fi un prieten de nădejde în toate acțiunile pe care le întreprindem pe parcursul unei zile.

Cum ne întărim capacitățile mentale prin mental fitness?

Exact așa cum tendința oamenilor este de a alege canapeaua în locul unei săli de fitness, există această tendință și când vine vorba de mintea noastră. Problema se pune că, după o anumită perioadă în care aceasta nu mai este provocată, antrenată, cu practici cognitive sănătoase, ea va intra într-o stare latentă. Partea bună este că știința a dovedit de nenumărate ori că oamenii își pot rescrie codurile din minte, în așa fel încât viața să devină cât mai calitativă.

Conceptul de mental fitness este ceea ce vom dezbate în acest articol. Ce este mental fitness-ul de fapt? Deși sună fancy și poate străin pentru mulți,  el este un concept relativ nou, apărut în ultimii ani, ce are ca scop exact ce am dezbătut anterior:  posibilitatea de lucru și întărire a mușchilor mentali. Fitnessul mental este de asemenea, mecanismul prin care putem să  măsurăm cât de puternici sunt mușchii mentali pozitivi (Înțeleptul), față de cei negativi (Sabotorii).

5 avantajele ale fitness-ului mental 

  1. Renunțăm la autopilot: Când repetăm un anumit tipar de gândire de multe ori, acea cale neuronală este întărită, iar gândirea devine automată. Mental fitness-ul ne ajută să scăpăm de acest automatism și să reacționăm conștient la ce experimentăm, lucru ce îmbunătățește clar calitatea vieții.
  2. Abilitatea de a răspunde în loc să reacționăm: Când avem mai mult control asupra gândurilor noastre, putem alege să răspundem într-un mod mai rațional și mai puțin emotiv la provocările de zi cu zi în interacțiunile umane.
  3. Îmbunătățirea funcționării cognitive: O mai bună concentrare, viteză de procesare, memorie, concentrare, gestionare a timpului, are un impact pozitiv, personal și profesional.
  4. Rămâi în prezent: Într-o stare mai prezentă, putem să păstrăm și să procesăm mai bine informațiile, să ascultăm și să fim conștienți, fără a fi sabotați de distrageri.
  5. Dezvoltarea abilităților: Făcând antrenamente de fitness mental, putem dezvolta abilități de viață pentru a gestiona mai bine sănătatea mintală, inclusiv echilibrarea gândirii, stabilirea obiectivelor, managementul dispoziției etc.

O unealtă importantă – PQ reps: Sunt reprize de câte 10 secunde, în care hiper-focusul se menține pe unul dintre simțuri. PQ reps-urile sunt pentru minte, exact cum accesoriile de fitness sunt pentru corp.  Acestea antrenează mintea și stimulează partea neuronală ce se ocupă de auto-comandă.

Poți încerca acest tip de exerciții atunci când stai la masă, concentrându-te pe fiecare gust, consistență, sau atunci când faci duș, focusându-te total pe sunetul picăturilor. Oricare ar fi alegerea ta, PQ reps-urile sunt o strategie esențială atunci când vorbim despre mental fitness.

#SfatulEKA: La Eka, avem o echipă de specialiști care au absolvit Școala de Positive Intelligence a lui Shirzad Chamine, din care a izvorât conceptul de mental fitness. Te invităm să începi deja să lucrezi cu convingerile limitative sau sabotorii într-un mod eficient, în sesiunile de mental fitness coaching.

Rezervă acum o sesiune de Mental Fitness Coaching

Îți iei un angajament pe termen lung pentru starea ta de bine?

Investește inteligent într-un pachet de 4 sau 10 sesiuni

×